päivää Kuninkuusraveihin!

Kuninkuusravit ei jätä kylmäksi, eikä nälkäiseksi – ”Kun Lapissa ollaan, tarjoillaan lappilaista ruokaa”

Heinäkuun viimeisellä viikolla Mäntyvaaran raviradalla järjestettävät Kuninkuusravit on Lapin maakunnan vuoden 2018 suurin yleisötapahtuma. Yli 55 000 ravikävijää hemmotellaan lappilaisilla herkuilla. Päärooleissa ovat poro ja tunturikalat eri muodoissaan.
<p>Heinäkuun viimeisellä viikolla Rovaniemellä järjestettävien Kuninkuusravien muonitus on kaikin puolin kohdillaan. Se on paikallista lappilaista, eli juuri sitä, mitä raviväki on toivonutkin. ”Lappilainen ruoka on laadukasta ja raaka-aineet hyviä”, Lapin Kaamosliha Oy:n yrittäjä Ari Lohiniva tietää.</p>

Heinäkuun viimeisellä viikolla Rovaniemellä järjestettävien Kuninkuusravien muonitus on kaikin puolin kohdillaan. Se on paikallista lappilaista, eli juuri sitä, mitä raviväki on toivonutkin. ”Lappilainen ruoka on laadukasta ja raaka-aineet hyviä”, Lapin Kaamosliha Oy:n yrittäjä Ari Lohiniva tietää.

Jokainen tietää tämän: pitää syödä kunnolla, että jaksaa! Ja sekin on selvää, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta ja että rankka juhla vaatii ehdat eväät. Hevonenkaan tuskin aina potkii rakkaudesta, vaan ennemminkin nälästä. Jos nämä neljä sananpartta ynnätään yhteen, saadaan lopputulemaksi ajatus siitä, että kukaan ei jaksa ravata, eikä juhlia kiukuttelematta ilman kunnon ruokaa. Heinäkuun viimeisellä viikolla jo toista kertaa Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla järjestettävissä Kuninkuusraveissa vieraista huolehditaan lappilaisen vieraanvaraiseen tapaan lappilaisin eväin.

– Paikalla on neljän Lapin eräravintolat Ay:n alaisuuteen kuuluvan yrityksen toimipisteet, jotka tarjoilevat paikallisia herkkuja aina pororuoista kala- ja kasvisruokiin asti virvoitusjuomia unohtamatta, Lapin Kaamosliha Oy:n yrittäjä Ari Lohiniva mainostaa.

VIP-puolen muonituksesta vastaa puolestaan Lapin Keittiömestarit r.y., jonka ammattitaitoinen tiimi palvelee VIP-lipun ostaneita ravikävijöitä kolmella eri toimipisteellä.

<p> Kuvassa VIP-puolen muonituksesta vastaavat Lapin Keittiömestarit r.y., jonka tiimi palvelee VIP-lipun ostaneita ravikävijöitä kolmella eri toimipisteellä. <br></p>

Kuvassa VIP-puolen muonituksesta vastaavat Lapin Keittiömestarit r.y., jonka tiimi palvelee VIP-lipun ostaneita ravikävijöitä kolmella eri toimipisteellä.

Erityisruokavaliot huomioitu

Tämän kesän Kuninkuusravien menu sisältää paitsi kosolti Lapin taikaa, kuninkaallista juhlahumua ja yöttömän yön auringon alla leppoisasti eteenpäin laukkaavaa ravitunnelmaa, myös aitoa ja oikeaa lappilaista suuhunpantavaa. Paikalliseen raviruokaan panostaminen on kaikkien osapuolten etu ja toivomus. Ensimmäinen aloite on tullut kuitenkin osallistujilta itseltään.

– Raviporukat ovat pyytäneet, että tarjolla olisi enemmän paikallista ruokaa, kun kerran Lapissa ollaan. Koemme asian todella tärkeäksi, koska valtaosa vieraista tulee muualta Suomesta ja osa ulkomailta asti, eivätkä kaikki ole välttämättä edes maistaneet lappilaisia ruokia, Lohiniva ynnää.

Lapin Kaamosliha Oy:n pääartikkeleina ovat poro ja lohi, jotka taipuvat moneen erilaiseen annokseen ja saavat kylkiäisikseen perunaa ja kasviksia. Annokset ovat myös tuunattavissa kasvissyöjäystävälliseen muotoon, sillä kasvikset paistetaan lihatuotteiden kanssa erikseen.

– Ja meiltä saa annokset myös gluteenittomina ja laktoosittomina!, Lohiniva lisää.

<p> Lapin Kaamosliha Oy:n pääartikkeleina ovat poro ja lohi, jotka taipuvat moneen erilaiseen annokseen ja saavat kylkiäisikseen perunaa ja kasviksia. <br></p>

Lapin Kaamosliha Oy:n pääartikkeleina ovat poro ja lohi, jotka taipuvat moneen erilaiseen annokseen ja saavat kylkiäisikseen perunaa ja kasviksia.

Vesikin on paikallista

Kuninkuusravien juhlahumussa täytyy muistaa syödä ja juoda hyvin. Lappilaisten makumaailmojen äärelle kannattaa ajautua useasti ja säännöllisin väliajoin, ettei verensokeri pääse keskikesän helteessä äkillisesti romahtamaan. Tungosta voi myös olla, sillä paikalle odotetaan yli 55 000 nälkäistä ravikävijää Suomesta ja länsinaapurin pohjoisosista. On siis suositeltavaa napostella varmuuden vuoksi aina tilaisuuden tullen!

Niin pieneen, keskikokoiseen kuin isoonkin nälkään ja tietysti myös varmuuden vuoksi -naposteluun löytyy välitön huojennus neljältä ruokakojulta. Tarjolla on muun muassa suosittua porokebabia, poronkäristystä, poropyöryköitä, muikkuja ja monia tunturijärven kaloja eri muodoissaan. Juomapuolta ei myöskään ole unohdettu, eikä janoiseksi tarvitse jäädä. Järjestäjillä on anniskeluoikeudet ja ruokakojuilta saa monia alkoholittomia virvoitusjuomia, mehua ja vettä.

– Paikallisuus näkyy myös juomissa. Meiltä saa esimerkiksi Ylitorniosta peräisin olevaa Aava Saksan lähdevettä, Lohiniva vinkkaa.

Juttu julkaistu Lapin Kansassa 19.5.2018.