päivää Kuninkuusraveihin!

Historia: Kuninkuusravien merkkihenkilö Pentti Savolainen

Toinen suomenhevosraviurheilun legenda Kaarlo Partasen ohella on Nurmijärvellä 6.3.1930 syntynyt ja pääasiallisen elämäntyönsä maatilallaan Mäntsälän Ohkolassa tehnyt Pentti Savolainen, joka on aktiiviuransa jälkeen nähty vuosikymmenet Kuninkuusravien kunniavieraana.
Suomenhevosraviurheilun legenda Pentti Savolainen. Kuva: Suomen Hippos
Suomenhevosraviurheilun legenda Pentti Savolainen. Kuva: Suomen Hippos
Pentti Savolaisen hevosmiesura alkoi tallipoikana Iitissä Marlebäckin kartanossa, missä hänen oppimestarinaan ja työnantajanaan oli Toivo Partanen. Ensimmäiset ravinsa Pentti pääsi ajamaan Kouvolassa Tela-nimisellä oriilla. Savolaisella on edelleen tallessa Partaselta saamansa työtodistus, jota hän on ylpeänä esitellyt. Todistuksen mukaan Partanen uskoo, että Savolaisen tapaisesta ahkerasta ja tunnollisesta nuoresta miehestä kehittyy tulevaisuudessa aivan korkeimman luokan hevosmies. Tämän todistuksen Partanen allekirjoitti 1940-luvun lopulla Pentin lopettaessa työnsä Marlebäckissä.

Pentti kävi sekä Salon maamieskoulun että kansanopiston. Oman tilan Savolaiset hankkivat 1960-luvun puolivälissä ja pian sen jälkeen alkoi oman siitostamman etsintä. Asiamieheksi lupautui - kukas muu - kuin Kaarlo Partanen. Kilvanajoissa Lahdessa Partanen yhytti tuttavansa Tauno Kähärän, jolla oli itsellään mielestään sopiva tamma ja niinpä Savolainen lähti ravien jälkeen katsomaan tammaa sen hoitopaikkaan Kärkölään.

Tästä eteenpäin onkin raviurheilun historiaa. Savolainen osti Vekkuli-nimisen tamman, millä hän ajoi muutaman lähdön kilpaa ja vei tamman Eino Lammisen Vilperille astutettavaksi ja niin syntyivät Vieteri, Valpuri, V.P. Virkku ja Resori. Vilperin kuoltua Lamminen kehotti Savolaista jatkamaan astutuksia Vekkulilla, ja niin syntyivät Vekseli ja Tupla-Vekkuli.

Poikkeuksellinen saavutus Joensuussa 1984

Monesti on kerrottu, miten Vieteri meni Kaarlo Partaselle ja vaihdossa tuli lämminveritamma Gitka, aikansa ensimmäisiä orloveja Kymenlaaksossa. Vieteri juoksi viisi kuninkuutta Partaselle ja Savolainen ajoi viisi kuninkuutta Vekselillä. Vekkuli-tamman suvusta lähtöisin olevalla Vekkuliinalla ajettiin Savolaisen talliin Kriterium-voitto ja kolme kuningatartitteliä ja Valpurin Vesalla Kriterium-voitto. Lämminverisiä menestyshevosia Savolaisella on ollut mm. Max Song, Lady Älekärr, Moria Quinn, Nancy Pay, Truffle Senior ja Keystone Baron.

Pysyvää historiaa Pentti Savolainen teki kuninkuusraveissa 1984, jolloin hän voitti kolme lähtöä Vekselillä ja kolme lähtöä Vekkuliinalla ja oli ajamiensa tittelihevosten kasvattaja, omistaja ja valmentaja. Monesti on esitetty mielipide, että tuota saavutusta ei pysty kukaan milloinkaan rikkomaan.

Veijo Toivonen 20.7.2014

Pentti Savolainen (keskellä) ohjasti Vekselillä ravikuninkuuden Porin Kuninkuusraveissa vuonna 1980. Kuva: Leena Järvenranta
Pentti Savolainen (keskellä) ohjasti Vekselillä ravikuninkuuden Porin Kuninkuusraveissa vuonna 1980. Kuva: Leena Järvenranta