päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Aki Antti-Roiko on Kunkkarilegendojen juniori

Aki Antti-Roiko on voittanut Suomen raviurheilussa lähes kaiken mahdollisen, myös kuningatarkilpailun. Sen Antti-Roiko voitti Totinalla Jyväskylässä 1991.
Aki Antti-Roiko (kuva: Sukuposti)
Aki Antti-Roiko (kuva: Sukuposti)

Yli 3000 voittoa ajanut Aki Antti-Roiko, 57, on Kunkkarilegendat-kisan untuvikko. Ylivieskalainen on yksi Suomen menestyneimmistä raviurheilijoista ja hänet muistetaan ennen kaikkea 1990-luvun superruuna Isla J Braven rattailta.

Antti-Roikon suurkilpailuvoittojen lista on hieno. Hän on voittanut mm. molempien rotujen Kriteriumit, Suur-Hollola-Ajon, Finlandia-Ajon, St Michelin, suomenhevosten Derbyn ja kuningatarkisan.

- Olen ennenkin sanonut niin, että kaikki muut on voitettu paitsi kuninkuuskisa ja lämminveristen Derby, Antti-Roiko myhäilee.

Viime vuosina Akin hevostoiminta on vähentynyt harrastamisen tasolle, ja starttimäärät ovat nykyisin vain kymmeniä vuodessa. Terveys on reistaillut matkan varrella, ja hevostoiminnan lisäksi myös oman hotellin pyörittäminen työllistää entistä enemmän.

Kunkkarilegendojen lähtöön Aki Antti-Roiko kuuluu ravikuningatar Totinan kuskina. Rok-Tallin huipputamma oli kuningatarkisan Jyväskylässä voittaessaan myös Antti-Roikon valmennuksessa.

Totina pisti pelin omalta osaltaan jännäksi laukkaamalla sekä avaus- että päätösmatkalla. Maratonilla laukka yllätti päätöspuolikkaalle lähdettäessä, mutta siitä huolimatta Totina ehti korjata tilanteen voittamalla sekä osalähdön että kokonaiskisan.

- Kyllähän siinä säikähti, mutta toisaalta Totina oli sellainen hevonen, joka osasi paitsi laukata, myös antaa laukkansa alas. Kaikki meni lopulta parhain päin, Aki muistaa.

Kunkkarilegendat -lähtöön osallistumista Aki Antti-Roiko pitää kunniatehtävänä.

- Tavallaan hassua olla mukana tällaisessa kisassa, kun ei itseään vielä pidä niin hirveän vanhana. Toisaalta kun ajattelee että Totinankin voitosta on jo 25 vuotta, eikä silloinkaan ollut mitenkään oman uran alussa, niin kai se on myönnettävä että aikaa on kulunut. Ja onhan se kiva tässäkin iässä vielä olla jossakin porukassa mukana kaikkein nuorimpana, Aki naurahtaa.

- Kunkkarilegendat on varmasti hieno tapahtuma, ja on upeaa että vanhat mestarit tulevat uudelleen suuren yleisön eteen. Uskon, että kisa on varmasti myös yleisön kannalta kiinnostava.

Teksti: Ville Toivonen