päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Anssi Niininen ja kauppa, joka kannatti!

Anssi Niinisen ei ole koskaan tarvinnut katua vuonna 1981 tehtyä heräteostosta. Tuon hankinnan ansiosta Niininen on yksi Kuninkuusraviperjantaina ajettevan legenda -lähdön osallistujista.

Syksyllä 1981 Anssi Niininen teki yhden elämänsä parhaista päätöksistä. Hän oli kotimatkalla Seinäjoen raveista yhdessä tuttavansa Erkki Ahosen kanssa, ja molemmat miehet olivat hyvällä tuulella. Hevosauton lavalla oli nelivuotias ori Luonnikas, jonka samana kesänä syntynyttä pikkuveljeä Ahonen kauppasi Niiniselle.
”Erkki sanoi hinnan ja minä ojensin käteni. Hevossilmää ei pääse paljoa kehumaan, kun ostin varsan näkemättä”, Anssi Niininen nauraa.

Varsa oli Ponseri, josta kasvoi yksi aikansa parhaista suomenhevosista ja vuoden 1992 ravikuningas. Kaikkiaan Ponseri voitti 86 kertaa, ansaitsi nykyrahassa mitattuna lähes 400 000 euroa ja juoksi ennätyksekseen pitkään Suomen ennätyksenä säilyneen ajan 20,4aly. Oriin omistajana oli Anssi ja Leena Niinisen lasten Markon ja Tiinan mukaan nimetty Martiini-Talli.


”Se oli rakennettu hyväksi hevoseksi”, Anssi Niininen toteaa vuonna 2004 kuolleesta Ponserista. ”Vaikka sillä oli omat ongelmansa, se tuli aina uudestaan.”
Mainiosti sujuneiden varsavuosien jälkeen Ponserin kilpailu-ura oli pari vuotta katkonaista. Se kärsi vakavasta ongelmasta, joka oli jopa katkaista koko sen uran.


”Kavio halkesi ja siihen tuli hermovamma, jota ei oikein pystytty hoitamaan”, Niininen muistelee. ”Onneksi Suomeen tuli luennoimaan amerikkalainen spesialistilääkäri, joka saatiin myös tutkimaan Ponseri ja häneltä saatiin toimivat neuvot jalan hoitamiseksi. Sen jälkeen homma alkoi taas rullata eteenpäin.”

Vermon Kuningas

Kuninkuusravihistoriaan Ponseri jäi Vermon vuoden 1992 kuninkaana. Tuolloin ori voitti kaikki osamatkat ja oli täysin suvereeni.
”Urani huippuhetki”, Niininen toteaa silmää räpäyttämättä. ”Onhan se hieno saavutus ja kun vielä oli noin upea hevonen, jolla sen saavutti, niin olihan se uskomattoman hieno tunne ja kokemus.”
Ponserin kanssa Niininen sai kokea myös kuninkuuskisan herkkyyden. Vuoden 1993 kuninkuuskisassa Lappeenrannassa Ponseri oli ehkä vielä kovemmassa kunnossa kuin vuotta aikaisemmin. Avausmatkalla se kuitenkin lankesi sille harvinaiselle lähtölaukalle, joka vei hylkäykseen asti ja samalla Ponserin ulos kokonaiskisasta. Pette oli kuningas, vaikka Ponseri voitti sunnuntain molemmat osamatkat.
”Olisi varmaan vaan pitänyt olla tarkempana siinä kohtaa”, Anssi Niininen toteaa lähes 23 vuotta myöhemmin. ”Tietysti laukka harmitti silloin pirusti, eihän siitä pääse, mutta onneksi oltiin jo saatu kuninkuus. Hyvätkin hevoset osaavat joskus laukata.”
Ponseri osallistui kuninkuuskisaan yhteensä seitsemän kertaa. Oriin kovuudesta kertoo se, että vielä Mikkelissä 1996 se oli 15-vuotiaana kokonaiskilpailun kolmas Vieskerin ja Petten takana.
”Nopeus oli tietysti Ponserin paras ase, mutta kun kaikki oli kunnossa, se meni matkan kuin matkan. Kahdesti voitettiin kuninkuuskisassa 3100 metrin kisa, eli ei se mitannut matkaakaan”, Niininen muistuttaa.

Legendan opissa

Anssi Niininen on tehnyt mittavimman raviuransa Keski-Suomessa, mutta hän on kotoisin Iitin Kausalasta. Kausala tunnetaan yhdeksän ravikuninkuutta saavuttaneen Kaarlo Partasen kotikylänä, ja Anssi Niininenkin sai jo pikkupoikana tutustua kuninkuusravihistorian merkkimieheen.
”Meiltä oli Kallelle pari kilometriä, ja tosi usein kävelin junaradan vartta hänen luokseen. Siellä sitten kuuntelin hänen juttujaan ja toistin hänen kirjoituksiaan”, Anssi Niininen muistelee.
”Kallella oli varmaan aika iso merkitys uraanikin. Koulutodistukseni ei ollut oikein erikoinen, ja Hevostalouskouluun Ypäjälle pyrkiäkseni pyysin häntä kirjoittamaan minulle suosituskirjeen. Kalle hetken aikaa naputteli kirjoituskonettaan, laittoi nimensä alle ja ojensi paperin kysyen kelpaako se minulle. Paperissa luki että miust tuntuu että tästä pojasta vois tulla hevosmies ja alla Kaarlo Partasen allekirjoitus. Luulen sen suosituksen vaikuttaneen kouluun pääsyyni aika paljon.”
Maaliskuussa 65 vuotta täyttänyt ammattivalmentaja Niininen on menestynyt urallaan monella muullakin hevosella kuin Ponserilla. Teivon kuninkuusraveissa 1995 Niinisen talli oli edustettuna kolmella hevosella, kun Ponserin lisäksi Aika-Pimu ja Vilmiira starttasivat kuningatarkisassa. Niinisellä on uraltaan yhteensä yli 1500 voittoa, ja kolmena vuonna hän on ajanut yli sata voittoa kaudessa.
”Onhan se tosi kiva päästä mukaan tällaiseen lähtöön”, Niininen iloitsee. ”Tällaiset vanhojen ukkojen kokoontumiset ovat aina kivoja, ja pitäähän se ottaa aikamoisena kunnianakin. Jokainen kisan osallistuja on saavuttanut jotakin, mitä aika harva pystyy tässä maassa saavuttamaan.”

Teksti: Ville Toivonen, kuva: arkisto