päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Antero Vesterinen täydentää legendojen joukon

Antero Vesterinen muistetaan ennen kaikkea pikkuori Vokkerin rattailta.
Antero Vesterinen (kuva: Jaana Kautto)
Antero Vesterinen (kuva: Jaana Kautto)

Laukaalainen Antero Vesterinen täydentää Kunkkarilegendat-lähdön osallistujajoukon Seppo Ristimäen jouduttua jäämään pois. Vesterinen, 66, ohjasti Vokkerin kuninkuuskisan kakkoseksi Porissa 1980 ja Oulussa 1981. Kaikkiaan pikkuori juoksi kuninkuudesta kuudesti, minkä lisäksi Vesterinen osallistui Puhelilla kolmasti kuningatarkilpailuun.

Oulun Kuninkuusraveissa Vesterinen menestyi upeasti, sillä hän ajoi Vokkerin kakkoseksi ja Puhelin kuningatarkisan neljänneksi.

- Olihan se sentään jonkinlainen saavutus omilla hevosilla. Vokkerilla voitettiin useampana vuonna osamatkoja, ja onhan jo kuninkaallisiin sarjoihin osallistuminen sellaista, ettei hevosmies voi toivoa juuri enempää, Vesterinen summaa.

Vokkerin hopeavuosina sen edellä oli Vekseli. Antero Vesterisen mukaan noista vuosista ei jäänyt varsinaista jossiteltavaa. Muina vuosina sitäkin sitten oli.

- Kahdesti Vokker oli kesällä huippukunnossa, mutta loukkaantui ennen Kuninkuusraveja, eikä sitten päässytkään mukaan, Vesterinen kertoo.

Suurimmat jossittelut liittyvät kuitenkin Puheliin ja Porin vuoden 1980 kuningatarkisaan.

- Mielestäni Puheli oli sillä hetkellä paras tamma, mutta malin matkalla meidän päällemme ajettiin. Puheli kaatui ja minä lensin pää edellä rataan. Se kisa oli Puhelin osalta siinä, hän kertoo.

Dramaattiseen tilanteeseen liittyy jälkikäteen arvioituna hieman koomisiakin piirteitä.

- Puheli tietysti juoksi irrallaan ympäri rataa. Minulla oli myös Vokker mukana kisoissa, ja kun aikataulu oli aika tiukka, minun piti lähteä lämmittämään sitä. Kun lämmitin Vokkeria, Puheli juoksi vielä vapaana meitä vastaan ilman kuskia, Vesterinen naurahtaa.

Vieteri teki vaikutuksen

Antero Vesterinen on kokenut kuninkuusravikävijä, ja hän nimeää vaikuttavimman ravikuninkaan helposti. Se on Vieteri, jonka kanssa myös Vokker kävi monta kovaa matsia.

- Vieteri oli joka tavalla valtavan hyvä hevonen. Se lähti hyvin ja tuli myös loppua vahvasti. Sen kantapäitä saatiin katsella monta kertaa. Se oli myös henkeen ja vereen ravuri, Vieterin liikkeet olivat erilaiset kuin veljellään Vekselillä. Sehän taas oli valtavan kestävä, mutta meno oli kulmikkaampaa kuin Vieterillä.

Vesterisen Vokker oli paitsi mainio kilpahevonen, myös suomenhevosrodun parhaita periyttäjiä. Sen jälkeläisiä ovat mm. viisinkertainen ravikuningas Viesker sekä kolminkertainen kuningatar V.H. Suvitar. Hallitsevalle ravikuninkaalle Jokivarren Kunkulle Vokker on emänisä ja ravikuningatar Saaga S:lle emänisän isä.
Antero Vesterisen tilastot näyttävät 1066 starttia ja 194 voittoa. Hänen myöhempiä menestyshevosiaan ovat olleet Vokkerin ja Puhelin yhteiset varsat Pulssi ja Omenankukka, sekä Anselm Kähö, jolla Vesterinen osallistui mm. Suur-Hollola-Ajon finaaliin.

Antero Vesterinen on ammatiltaan maanviljelijä, minkä ohessa hän on tehnyt mittavan uran erilaisissa luottamustehtävissä. Vesterinen on toiminut mm. Suomen Hippoksen ja Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton puheenjohtajana. Nykyisin hän toimii Keskisuomalainen Oyj:n ja Suomen Hevosurheilulehti Oy:n hallitusten puheenjohtajana. Vesteriselle on myönnetty maanviljelysneuvoksen arvonimi.

Teksti: Ville Toivonen