päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Eero Hakkarainen oli kohtalon välikappale

Eero Hakkarainen uskoo hänen ja A.T. Ekon kuninkuudessa olleen mukana myös korkeampaa johdatusta.

Kuopiolainen Eero Hakkarainen, 60, on Kunkkarilegendat-lähdön osallistujista tuorein seppeleen saavuttanut. Hakkarainen ajoi A.T. Ekon ravikuninkaaksi Oulussa vuonna 2010.
A.T. Ekon omistaja oli Hakkaraisen pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä Einari Vidgrén, joka menehtyi yllättäen vain kolme kuukautta ravikuninkuuden saavuttamisen jälkeen.

- Oli tarkoitettu, että Einari saa kuninkuuden ennen poislähtöään, Eero Hakkarainen uskoo.

- Kyllä siinä täytyi olla jotakin korkeampaa johdatusta, ja minä olin siinä vaan kohtalon välikätenä.

Hakkaraisen ajatusta korostaa se, että A.T. Ekon kuninkuusvuosi oli varsin rikkonainen. Ori voitti Oulussa kaksi osamatkaa, mutta ne olivatkin sen kauden ainoat ykkössijat.

- Vuoden aikana oli kaikenlaista murhetta, mutta kunkkareita edeltävällä viikolla hevonen alkoi tuntua siltä että kaikki on jees. Silloin se oli just sellainen kuin sen pitikin olla, kun alkuvuodesta oli vielä ollut kaikenlaista probleemaa.

Kuninkuutensa A.T. Eko otti suvereenilla tyylillä. Kahden osamatkavoittonsa lisäksi se oli maililla kakkonen.

- Lähdettiin takarivistä radalta yhdeksän, ja kun Saran Salamalla oli ykkösrata, päätin jo etukäteen että ajan sen selässä sisärataa. Saran Salama piti keulat ja saatiin sen takana hyvä juoksu. Lopussa käänsin toiselle, mutta en käskenyt Ekoa ollenkaan, kun tilanne oli joka tapauksessa hyvä ja piti ajatella kokonaiskisaakin.

Vuoden valmentaja ja kuninkaan treenari

Nilsiästä kotoisin oleva Eero Hakkarainen on tehnyt valmentajan lisäksi uraa myös lainaohjastajana, ja enimmillään hän narutteli 183 voittoa vuodessa. Kaikkiaan uran voittomäärä on 1386 ykköstä, joista viimeisimmät ovat kaudelta 2014. Varsinainen aktiiviura loppui kuitenkin vuoteen 2010.

- Terveyden kanssa on ollut monenlaista takkuamista, mutta nyt tilanne on kohtuullisen hyvä. Joku päivä on välillä huonompi kuin toinen, mutta kokonaisuutena ei ole valittamista.
Suonenjoen ratavalmentajana toiminut Hakkarainen sai vuoden 2000 Ravigaalassa Vuoden valmentaja -palkinnon, jota hän kertoo arvostavansa erittäin paljon.

- Se palkinto käsittää todella paljon. Sen saadakseen on pitänyt tehdä aika monta asiaa oikein, kun kuitenkin mitataan koko vuoden menestyksiä, hän muistuttaa.

Nykyisin Hakkaraisen elämää täyttävät ravien seuraamisen lisäksi kevyt kuntoilu, lapsenlapsen kanssa puuhaaminen ja myös hevosten kanssa touhuaminen. Hän käy säännöllisen epäsäännöllisesti apumiehenä Tuomas Pakkasen valmennustallilla.
Kunkkarilegendat-kisaa Hakkarainen kertoo odottavansa mielenkiinnolla.

- Hauska tulla kunkkareihin ajamaan, varsinkin kun oikeastaan kaikki lähdön kilpakumppanit ovat vuosien varrelta vanhoja tuttuja. Varmasti tulee jännittävä ja hyvähenkinen kisa.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen