päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Koukku säilyy Pekka Vilpposen lihassa!

Pekka Vilpponen muistot Rikhartin ravikuninkuudesta ovat ikimuistoiset – ja kuumat.
Pekka Vilpponen
Pekka Vilpponen

Nyt 61-vuotias Pekka Vilpponen eli raviuransa huippuhetket Teivon raviradalla heinäkuun viimeisinä päivinä vuonna 1995. Tuolloin hän ohjasti silloisen appiukkonsa Raimo Kaipaisen omistaman Rikhartin ravikuninkaaksi kolmella puhtaalla lähtövoitolla.

- Kisathan olivat sinänsä aika yksioikoiset, Peku muistelee nyt.

- Rikhart oli hyvä lähtijä, ja sitä avua käytettiin joka matkalla, eli kaikkia kisoja johdettiin alusta loppuun. Hommat oli koko ajan ihan hanskassa.

Teivon kunkkarit muistetaan erityisen helteisinä, ja sitä ne olivat etenkin Vilpposelle.

- Vakuutusyhtiö oli sponsorinamme, ja he olivat luvanneet maksaa yhden ajopuvun. Mietin että millaisesta puvusta olisi eniten iloa koko vuotta ajatellen, ja päädyin hommaamaan tikkivuorisen puvun, joka ei sitten hengittänyt yhtään. Kun koko viikonlopun oli 30 astetta lämmintä, olin ennen päätösmatkaa ihan loppu. Hevonen taas ei välittänyt kuumasta yhtään.

Rikhart voitti kuninkuutensa kahdeksanvuotiaana, mutta nuoresta iästä huolimatta kuninkuuskisa jäi sen uran ainoaksi. Seuraavana vuonna iskenyt virusarteriitti teki kilpailemisesta katkonaista.

- Ja vei hevosesta luokan, Pekka Vilpponen kertoo. Rikhart juoksi urallaan vain 62 starttia, joista se voitti 32.

Rikhart oli nelivuotiaana ikäluokkansa kärkiravureita, mutta sen ura ja elämä oli tyssätä jo viisivuotiaana. Tuolloin aitatolppa meni oriin ryntäästä sisään aiheuttaen mittavia vahinkoja.

- Antero Tupamäki leikkasi Rikhartin ja sai sen pelastettua, mutta oriin liikkeet muuttuivat haverin myötä, eikä sen ravi meinannut ruveta käymään, Vilpponen muistelee.

- Raimo oli laittanut sitä siihen asti itse, mutta sitten hän kysyi minulta, kiinnostaisiko kokeilla jos se saataisiin vielä askelilleen. Otin sen projektiksi ja lopulta se saatiin korjaantumaan, vaikka pitkään näyttikin huonolta.


Ravit pitävät otteessaan


Rikhart oli Pekka Vilpposen uran selvästi paras hevonen, mutta menestystä on tullut monella muullakin. Kaikkiaan Peku on ajanut 551 tolppaa, ja vaikka raviurheilu on ollut jo pitkään hänelle vain harrastus, startteja on tullut joka vuosi. Viimeiset 15 vuotta Vilpponen on työskennellyt rakennusmiehenä.

- En ole milloinkaan sanonut että lopetan raviurheilua. Se on mielenkiintoista hommaa, ja jotenkin koukku vaan on lihassa, eli ravit pitävät otteessaan. Tämä on mahdottoman mukavaa hommaa, kun siinä on jonkinlainen harrastuksen leima.

Hevosmiehen uralle Vilpponen suuntasi teininä, tosin hieman eri reittiä kuin moni muu.

- Innostuin kovasti totopeleistä, ja kun hain Ypäjälle hevoskouluun, en ollut koskaan edes taputtanut hevosta, Suonenjoelta lähtöisin oleva Peku nauraa.

- Ehkä sen takia en ensimmäisellä hakukerralla päässyt Ypäjälle kouluun. Olin sen jälkeen vuoden karjatalouskoulussa Naantalissa, mistä pääsin sitten Ypäjälle.

Kuninkuusravien pääsarjoissa Vilpponen on kilpaillut Rikhartin lisäksi Arliinalla, joka jäi Rovaniemellä 2004 vaille menestystä. Suomenhevosten kauden päätapahtumaan hän palaa iloisena.

- Tuollaiseen kisaan osallistuu oikein erikoisen mielellään, hän toteaa Kunkkarilegendat-lähdöstä.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen