päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Reijo Borgström on väleissä yläkerran kanssa

Reijo Borgsröm, 75, on kuninkuusravien menestyjänä todellista raskasta sarjaa. Lappeenrantalainen voitti ravikuninkuuden Vekellä Lahdessa 1987, hän narutteli B. Helmiinan ravikuningattareksi vuosina 2006 ja 2007.
Reijo Borgström
Reijo Borgström

Ensimmäiset kosketuksensa kuninkuusravien pääsarjoihin Borgström sai jo Hovi-Tähdellä, jolla hän osallistui kuningatarkisaan vuosina 1979 ja 1980. Sen kanssa ei vielä tullut kuninkaallista menestystä, mutta tamma oli joka tapauksessa avain onneen. Hovi-Tähti on Veken emä ja emänemänä B. Helmiinalle ja sen sisaruksille B. Turoliille ja B. Vilungille. Koko kolmikko osallistui kuninkuussarjoihin Jyväskylässä 2008, mikä on pikkutallille liki historiallinen saavutus.

- Ollaan hyvissä väleissä yläkerran kanssa. Minulle on annettu niin hyviä hevosia, että niillä hölmömpikin pärjää, Borgström yrittää vähätellä.

Jotakin Lappeenrannassa on joka tapauksessa tehty erityisen hyvin, sillä tallissa on riittänyt menestyshevosia vuosikymmenestä toiseen. Iso osa menestyksestä on vielä tullut oman työn ohessa, sillä ennen eläkepäiviään Reijo Borgström teki täyden työuran vanginvartijana.

- Hovi-Tähtihän on ollut meidän koko hevostoiminnan johtotähtenä ja se emälinja on nostanut meidät otsikoihin. Se on ratkaisevaa, että hevosilla riittää emäsuku. Jos on ihan typerä emälinja, ei hommasta tule mitään, vaikka niillä itkisi ja ajaisi, Borgström näkee.

Borgström valmentaa edelleen useampaa hevosta, joista tällä hetkellä menestynein on B. Tuuma. Reijo ja Mirjam Borgströmin lisäksi hommassa ovat mukana heidän tyttärensä Jaana Sandström ja Heli Borgström. Tallin viimeisimpänä toivona on terästämma B. Turoliin esikoinen, tamma B. Soraja (Viesker), jolle Hovi-Tähti on emänemän emänä.

Kunkkarit eivät notkahda

Lahden vuoden 1987 Kuninkuusraveista moni muistaa noista kisoista etenkin oriiden maili, jolla johtoasemassa ollut Vekke ponkaisi laukalle vain muutamia kymmeniä metrejä ennen maalia. Kuin ihmeen kaupalla Reijo Borgström sai oriinsa luovittua raville juuri ennen linjaa.

- Vekke oli sellainen, että laukka saattoi yllättää muutoinkin. Lahdessa se teki kaikkiaan tasapainoisen suorituksen, mutta olihan se mailin hyppy jonkinlainen kohokohta, Reijo virnistää.

- Niistä kisoista on tietysti paljon hienoja muistoja, mutta sekin on sanottava, että melkein yhtä hyvin muistan kelin. Lahdessa satoi molemmat päivät ja oli älyttömän kylmä.

Kuninkuusravit ovat tulleet Borgströmille kilpailijana tutuksi 1970-luvulta lähtien. Hän antaa tapahtumalle suuren arvon.

- Senhän voi sanoa, että kunkkarit ovat parantaneet kuin sika juoksuaan ilman varsinaisia taantumia, hän näkee.
Kilpailijoiden kannalta Kuninkuusravit ovat Borgströmin mukaan aivan erityinen tapahtuma. Hän onkin tulossa Kunkkarilegendat-lähtöön lippu korkealla.

- Kilpaa ajaminen kunkkareissa on parasta mitä voi tehdä housut jalassa, Borgström veistää.

- Jos pääkilpailusta puhutaan, se on sellainen kisa, johon on turha lähteä vajaatehoisilla vehkeillä kokeilemaan. Jos siellä meinaa saada jotakin aikaiseksi, jokaisen osa-alueen pitää olla tasan sata. Se on maailman kovimpia hevoskilpailuja, eikä ole ihan mietoa hommaa, kun kovan mailin jälkeen lähdetään vielä ajamaan 3100 metrin osalähtöä.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen