päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Reino Salmela tietää miten Turussa voitetaan!

Reino Salmelalla on upeat muistot Metsämäen ensimmäisistä Kuninkuusraveista vuodelta 1983.
Reino Salmela ja Hulpu 1983 Turussa juuri kruunattuina kuninkaallisina.
Reino Salmela ja Hulpu 1983 Turussa juuri kruunattuina kuninkaallisina.

Halsualainen Salmela, 72, saavutti Turussa raviuransa huippuhetken eli kuningatarkisan voiton Hulpulla. Valjakko voitti avausmatkan, oli maililla kolmas ja päätösmatkalla kakkonen, mikä riitti voittoon lähes neljän sekunnin erolla päätösmatkan vieneeseen Rissuun.

- Kuningatarkisa ei aina ollut Hulpulle kaikkein otollisin, kun se oli vähän sellainen tahkia ajettava, eikä tahtonut tehdä eroa kavereihin. Turussa kaikki kuitenkin onnistui, ja viimeisen matkan viimeisellä takasuoralla panin kaiken peliin. Silloin ajettiin kuin nuoruuden hurmiossa, Reino Salmela muistelee.

- Tammojen taso oli Hulpun aikaan tosi kova, kun oli Vekkuliinaa, Silotarta ja Rissua vastassa. Kovia kisoja ne aina olivat, kuten oli Turussakin.

Hulpun rinnalla ravikuninkaaksi seppelöitiin Vireeni, joka saavutti ensimmäisen kolmesta kuninkuudestaan. Hallitsijapari oli Salmelalle erityisen mieleinen.

- Vireeniä ajanut Allan Korpi oli minulle hyvä tuttu jo pitkältä ajalta. Aku oli aina meillä kortteerissa Miljoonaraveissa käydessään, ja häneltä olin saanut vuosien varrella monenlaista hyvää oppia, Reino kiittelee.

- Myös Vireenin omistaja Usko Näppilä oli tuttu ja mukava mies. Oli erityisen mukavaa, kun saimme jakaa ilon heidän kanssaan.

Hulpun omistivat nivalalaiset Aimo ja Helke Junttila. Aimo Junttila toi tamman Salmelan valmennukseen viisivuotiaana.

- Hulpu oli jo viisivuotias meille tullessaan, eikä sille oltu tehty paljoakaan. Se oli tosi hankala opettaa, mutta kun se sitten oppi tavoille, se oli tosi hyvä kilpahevonen.

Ensimmäinen kosketus Hulpuun on kuitenkin jäänyt Salmelan mieleen vähemmän mairittelevana kokemuksena.

- Junttilat toivat Hulpun Haapajärvelle, eikä sitä meinattu saada siellä millään kyytiin. Sanoin heille, että jos sen kanssa ei muuta saada aikaiseksi, niin ainakin se menee seuraavalla kerralla suosiolla kyytiin.

Kuningatarkisan voitto on jäänyt Salmelan mieleen uran huippuhetkenä.

- Kun tulimme Turusta kotiin, täällä oli jo juhlat odottamassa meitä. Hulpun omistaja Aimo Junttila oli ison maatilan isäntä ja reilu mies, joka myös arvosti voittoa suuresti.

Reino Salmela kuvattuna kotimaisemissaan alkukesällä 2016.
Reino Salmela kuvattuna kotimaisemissaan alkukesällä 2016.

Hevosurheilu opettaa

iloitsemaan

Reino Salmela sai raviurheilun vereensä jo syntymässään. Hänen isänsä Reemi Salmela oli Halsuan raviradan voimahahmo, Miljoonaravien isäntä ja valtakunnallisesti merkittävä ravipoliitikko. Salmelan talo olikin Allan Korven ohella monelle muullekin raviurheilijalle tuttu kortteeripaikka.

Raviurheilijan taival olikin Reino Salmelalle selkeä valinta, eikä sitä valintaa ole tarvinnut katua, vaikka elo ei olekaan aina ruusuilla tanssimista.

- Elämässä tulee myötäistä ja vastaista. Hevosurheilu on siitäkin hyvä laji, että sen ainakin oppii ettei aina ole pelkkää myötämäkeä. Pitää iloita silloin, kun siihen on aihetta, kun ei sitä voi pitää mitenkään pysyvänä olotilana.

Hulpun ohella menestystä on tullut etenkin Villiarilla. Salmela voitti sillä Derbyn ja Suurmestaruuden, ja oli kuninkuuskisassa kakkonen Seinäjoella 2005.

- Voi sanoa, että Villiari oli vielä luokkaa parempi hevonen kuin Hulpu. Kuninkuuskisassakin se oli aivan huippuhyvä, mutta Santeri Dahlialle ei vaan mahdettu mitään. Kun se voitti kaikki matkat, jossiteltavaa ei jäänyt.

Reino ja Eija Salmelan tallissa on tälläkin hetkellä alun toistakymmentä hevosta. Mukana valmennustyössä ovat myös pariskunnan pojat Markku ja Mikko, sen minkä siviilitöiltään ehtivät.

- Pitää olla onnellinen, kun on saanut tehdä sellaista työtä, josta on oikeasti nauttinut. Varmaan leivän olisi voinut saada helpommallakin, mutta onhan se arvokasta, että ei ole tarvinnut työtä vain työn tekemisen takia, Reino Salmela painottaa.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen ja Turun Hippos arkisto