päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Ravikuningatar Ilori muutti koko Risto Langin elämän

Risto Lanki on viidellä kuninkaallisella seppeleellään ja yli 2000 voitetulla lähdöllä Kunkkarilegendat -lähdön osallistujista meritoitunein.
Risto Lanki
Risto Lanki

Pyhtäältä lähtöisin oleva Lanki on voittanut kuningatarkilpailun Ilorilla ja kuninkuuskilpailun peräti neljästi oriilla Patrik. Ilorin hän kertoo olleen hänelle erittäin merkittävä hevonen koko elämän kannalta.

- Olin 27-vuotias, kun se voitti kuningatarkilpailun Kouvolassa 1973. Voi sanoa, että minusta tuli raviammattilainen ihan sen hevosen ansiosta, Risto kertoo.

Ilori oli Lankien perheen oma hevonen. Sen omisti hänen isänsä Pentti ja valmennuksesta vastasi pääasiassa Riston pikkuveli Markku.

- Siihen aikaan olin metsäkoneyrittäjänä, ja koneeni alkoi olla loppuun ajettu. Olisi pitänyt ottaa lainaa uuden koneen ostamiseen, ja samaan aikaan Ilori avasi mahdollisuuksia raviuralle. Tämä ura ei ehkä ole ollut helpompi, mutta mielenkiintoisempi joka tapauksessa, Risto hymähtää.

Risto Lanki oli koko 1980-luvun ajan valtakunnallisen ajajaliigan kärkinimiä. Elämänsä hevoseksi hän nostaa ravikuningas Patrikin, jonka hän ohjasti kuninkaaksi vuosina 1988-1991.

- Kävi älytön tuuri, kun pojat pyysivät ajamaan niin hyvällä hevosella. Eri ajan hevosia on turha vertailla keskenään, mutta onhan Patrik historian suuria ravikuninkaita, sellaisia ikuisia sankareita, Risto painottaa.

Risto Langin mainitsemat pojat ovat Patrikin omistaneet Seppo Suuronen ja Juha Kortekallio. Molemmat olivat Patrikin aikaan raviuransa alkutaipaleella, mutta molemmista kasvoi raviurheilun menestyneet ammattilaiset.

Kouvolassa loistoa ja jossiteltavaa

Patrik voitti ensimmäisen kuninkuutensa seitsemänvuotiaana. Neljästä seppeleestä kolme tuli puhtaalla pelillä. Kouvolassa 1990 se voitti ”vain” kaksi osamatkaa, mutta teki tuolloin Risto Lankiin ehkä suurimman vaikutuksen.

- Maililla tuli lähtölaukka, jonka Patrik paikkasi hyvin neljänneksi, mutta eroa kärkeen tuli aika paljon. Ennen 3100 metriä oltiin 2,5 sekuntia johtavasta ja tilanne näytti tukalalta. Patrik kuitenkin voitti pitkän matkan ihan ylivoimaisesti, kokonaisajassa yli neljällä sekunnilla, ja oli vielä kuningas tosi isolla marginaalilla.

Kouvolan vuoden 1990 Kuninkuusraveihin liittyy myös Risto Langin suurin jossittelun aihe. Hän oli Vokkerin-Tähdellä kuningatarkisan kakkonen 0,9 sekuntia Valomerkille hävinneenä, ja kahteenkin seppeleeseen oli hänen mukaansa mahdollisuus.

- Ajoin sillä pitkän matkan liian varovasti, katselin vaan selästä selkään. Loppua se tulikin sitten ihan riehumalla, ja jos olisin ajanut rohkeammin, Vokkerin-Tähti olisi voinut olla kuningatar, Risto myöntää.

Suomessa tallia Lappeenrannassa ja useammassa paikassa Lahden seudulla pitänyt Risto muutti vuonna 1993 Tallinnaan, missä hän asui parikymmentä vuotta. Itsenäistyneen Viron raviurheilun kehitys ei lopulta täyttänyt suomalaisen odotuksia.

- Ajattelin että homma lähtee siellä nousuun, mutta ei niin tapahtunutkaan, kun raviurheilukulttuuria ei oikein ollut. Parikymmentä vuotta siellä kuitenkin vierähti, Risto selvittää.

Vajaat kolme vuotta sitten Risto muutti takaisin Suomeen ja Kouvolaan. Hän seuraa raviurheilua erittäin tiiviisti ja erityisesti tyttärensä Liisa Langin otteita sekä Suomen että Viron kaviourilla. Kunkkarilegendat-kisaan Risto on tulossa positiivisin miettein.

- Siitä tulee varmasti tosi kiva tapahtuma, jossa tapaa ainakin vanhoja tuttuja. Esimerkiksi Niinisen Anssi ja Ristimäen Seppo ovat vanhoja, kovia kilpakumppaneita, Risto iloitsee.


Teksti ja kuva: Ville Toivonen