päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Seppo Ristimäki sai suunsa auki oikealla hetkellä

Pohjanmaan ravi-ikoneihin kuuluva Seppo Ristimäki tiesi mitä teki Puhetytön rattailla.
Seppo Ristimäki
Seppo Ristimäki

Vuoden 1982 ravikuningatar Puhetyttö oli Seppo Ristimäelle Kuopion Kuninkuusraveissa varsin tuore tuttavuus. Tamman omistajavalmentaja Antti Alanko oli yleensä ajanut Puhetytöllä itse, ja Ristimäki oli Kuopiossa sen ohjissa vasta toista kertaa.

- Siihen aikaan ajettiin sellaista kuskiottelua, ja kun minulla ei ollut avoimeen sarjaan ajettavaa, kysyin Antilta olisinko voinut ajaa Puhetytöllä. Sen yhden startin jälkeen Antti sitten kysyi, lähdenkö Kuopioon ajamaan kuningatarkisaan. Voi sanoa, että se oli minulta kysymys, joka kannatti, Seppo Ristimäki muistelee.

Lakeuden luottomiehiin kuuluvaa Ristimäkeä ei tarvinnut kahta kertaa kysyä, ja Kuopion kuningatarkisasta olikin Pohjanmaalle tuomisena seppele. Puhetyttö voitti kokonaiskisan ilman osamatkavoittoja, jättäen edellisvuoden kuningattaren Hipon lopulta 0,4 sekunnin päähän.

- Meillä oli tiukka kisa Hipon ja Aiheen-Ilon kanssa. Hipo voitti viimeisen matkan, mutta minun oli helppo ajaa, kun tiesin tietysti kokonaistilanteen ja meille riitti, kun seurattiin Hipoa kuin hai laivaa, Seppo kertoo.

Puhetyttö oli ollut kuningatarkilpailussa jo kahdesti aikaisemmin, mutta edellisestä osallistumisesta oli jo neljä vuotta. Seppo Ristimäki sanookin lähteneensä Kuopioon maltillisin odotuksin.

- Ajatus oli, että hienoa päästä jo mukaan, enkä minä osannut ajatella että sieltä voisi tulla voittokin. Vasta lauantain osamatkan kakkostilan jälkeen rupesin havahtumaan, että tässä voi käydä niinkin.


50 vuotta hevosen takana

Jalasjärveltä kotoisin oleva Seppo on ajanut urallaan yhteensä 559 voittoa ja on varmasti tuttu mies koko ravi-Suomelle. Nykyistä toimintaansa Seppo kuvailee harrastushommaksi.

- Tallissa on nyt neljä hevosta ja kaksi ponia. Jotakin puuhaillaan ajankuluksi, 68-vuotias Ristimäki hymähtää.

Hänen asemapaikkansa on jo 30 vuoden ajan ollut aivan Seinäjoen radan kupeessa.

- Seinäjoelle tulin vuonna 1965 töihin kauppaneuvos Lauri Koivistolle suoraan Ypäjän hevoskoulusta. Koivistolta menin armeijaan ja sieltä rakennushommiin, mutta en kerennyt olla rakennuksilla kuin kuukauden, kun palasin hevosten pariin. Voi sanoa, että viimeiset 50 vuotta on kulunut katsoessa hevosen takapuolta kahden narun välistä, Seppo nauraa.

Uran huippuhetkiin kuuluu kuningatarkisan voiton lisäksi suomenhevosten Derbyn ykkössija Suikun Sisulla.


- Sen emänemä on Puhetyttö ja omistaja ja valmentaja oli Antti Alanko. Jonkinlainen ympyrä siinä sulkeutui, kun voitettiin tyttärenpojalla Derby 20 vuotta sen jälkeen, kun oli voitettu emänemällä kuningatarkisa.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen