päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Hannu Nyman on kotiradan herrasmies

Hannu Nyman oli Turun ratavalmentaja yli 30 vuotta!
Hannu Nyman oli Turun ratavalmentaja yli 30 vuotta!
Raviratojen herrasmiehen titteliä sovitellaan milloin kenenkin ylle, mutta jos tilastoja katsotaan, yksi on ylitse muiden. Hän on Hannu Nyman, joka on myös Turun oma toivo Kunkkarilegendat-kisassa.

Hanskin asemaa raviratojen herrasmiehenä ei kukaan pysty edes uhkaamaan. Helmikuussa 60 vuotta täyttänyt Nyman on saanut koko mittavan uransa aikana yhden sakon kielletystä ajotavasta. Tuo kuuluisa sakko tuli hevosella Makee. Päivämäärä oli 19.9. 1978, eli Nymanin ajotapasakko täyttää tänä syksynä 38 vuotta.
Toinen sakko oli lähellä ”heti perään” vuonna 1990, jolloin Hannu Nyman sai tuomaristolta varoituksen ajotavastaan. Ilmeisesti varoitus meni hyvin perille, sillä varoituksen jälkeen ajamansa vajaat 6000 lähtöä Nyman onkin selvinnyt ilman että tuomaristolla olisi ollut huomauttamista hänen ajotavoistaan. Kaikkiaan Nyman on ajanut urallaan 1373 ykkössijaa.
Hannu Nyman on Metsämäessä tuttuakin tutumpi hahmo, sillä hän isännöi ratatallia radan valmistumisesta vuodesta 1978 lähtien vuoteen 2013 asti. Viime vuodet Nyman on ollut sivussa kaviourilta ja vastikään hän on saanut sairauseläkeläisen paperit.
- Niskassa ja kädessä on sanomista, mutta ei mitään sellaista mikä haittaisi normaalielämää”, Hanski kertoo. ”Ravihomma vaan on sellaista, että sitä pitää tehdä oikein tosissaan jos meinaa saada jotakin aikaiseksi. Siinä ei pysty säästelemään itseään, vaan täytyy tehdä täysillä.

Lenitalla legendojen
joukkoon

Kunkkarilegendojen joukkoon Nyman pääsi jo uransa alkutaipaleella. Hän voitti kuningatarkisan Mikkelissä 1979 Axel Kämpen omistamalla Lenitalla. Tuolloin Nyman oli 23-vuotias, ja hänen voidaan sanoa olevan modernin raviurheilun ajan nuorin kuninkuusravien pääkisoissa voittanut.
Lenita oli osallistunut kuningatarkisaan jo kolmesti aiemmin, mutta Mikkelissä Nyman oli ensimmäistä kertaa sen rattailla kuningatarkisassa. Paljon ratkesi mailin osamatkalla, jonka Lenita voitti ajalla 25,6. Pitkä matka oli yleensä Lenitan vahvin osa-alue, ja Mikkelissä 3100 metrin nelossija riitti kuningatartittelin varmistamiseen.
- Lenitalla oli sellainen murhe, että se oli lähtöauton takana usein liian innokas ja laukkasi tosi usein lähtöön, Nyman muistelee. ”Mikkelissä se kuitenkin malttoi lähteä joka matkalla ravia, mikä tietysti auttoi huomattavasti.
Monen muun tavoin Hannu Nyman kertoo kuningatarkisan voiton merkityksen kasvaneen ajan kuluessa.
- Olihan se jo silloin iso juttu, mutta kyllä sen on vasta jälkeenpäin kunnolla ymmärtänyt mikä titteli silloin saatiin. Axel Kämpe kyllä osasi arvostaa voittoa jo silloin, ja kun titteliä juhlittiin heidän kotonaan pari viikkoa kisan jälkeen, Lenita talutettiin terassin kautta olohuoneeseen asti.
Hannu Nyman ohjasti Lenitaa kuningatarkisassa myös vuonna 1980. Sen jälkeen hän on kilpaillut pääsarjoissa Jalolla, Virillalla ja Jäävin-Pojalla. Sekä Virilla että Jäävin-Poika olivat kahden osamatkan jälkeen johdossa, mutta kova 3100 metriä tiputti ne seppelejahdista.
- Kuninkuusravien pääsarjat ovat sellaisia, että niissä ehti todellakin tapahtua, Hannu Nyman hymähtää.
- Tosi hienoa, että kotiradalla nyt järjestetään tällainen legendalähtö, ja toivotaan että kisasta tulisi suorastaan perinne.
Ammattivalmentajana lopetettuaan Nyman on ollut hevosten kanssa tekemisissä vain satunnaisesti. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että hommaisi vielä oman harrastehevosen.
- Se täytyy kyllä sanoa, että aika ei ole tullut pitkäksi vaarina hääriessäkään, kolmen lapsen isoisä nauraa.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen