päivää Kuninkuusraveihin!

Kunkkarilegendat: Rainer Björkrothilla riitti jännitettävää

Vintarin voitto kuningatarkisassa ei ollut Rainer Björkrothille selvä edes päätösmatkan maalilinjan jälkeen

Rainer Björkroth
Rainer Björkroth

Ylivieskan vuoden 1997 Kuninkuusraveissa Viesker voitti toisen viidestä peräkkäisestä kuninkuudestaan, mutta rinnalleen se sai uuden hallitsijaparin. Kuningatarkisan ykkönen oli kokkolalaisen Björkrothin perheen Vintar, jonka kilpailu-ura päättyi kuningattareksi seppelöintiin.

- Vintar oli kantavana Vieskeristä, joten se kilpaili joka tapauksessa viimeistä kauttaan. Kun oltiin lähdössä kruunajaisseremonioihin, sanoin veljelleni Tapsalle (Tapio), että kun tamma nyt on kuningatar, niin miksi sillä ajettaisiin enää kilpaa, Rainer Björkroth muistelee.

Kuningatarkisa oli Vintarille sen kolmas. Ensimmäisellä yrityksellään se oli kokonaiskisan kolmas, mutta vuotta aikaisemmin se oli jäänyt seitsemänneksi. Voitto tuli Björkrothille enemmän ja vähemmän yllätyksenä.

–Vintar oli vahva ja hyvä hevonen, mutta ajattelin että voitto voi olla liikaa vaadittu. Lauantaina oltiin vasta kuudensia, kuitenkin aika lähellä kärkeä, eikä siihen ratkennut mitään. Maili oli Vintarille usein hankala matka, mutta Ylivieskassa se oli sillä kolmas, Rainer muistelee.

Ennen päätösmatkaa vahvasti A.T. Viksun ja Pekka Korven hallinnassa, sillä valjakko oli voittanut kaksi ensimmäistä osakisaa. Kuninkuusravit kuitenkin näyttivät luonteensa pitkällä matkalla.

- A.T. Viksuhan jäi jossain vaiheessa pahaan pussiin ja menetti siinä asemansa. Me olimme Kihilon Tähden jälkeen kakkosia. Porukka repesi aika tavalla, enkä tietysti pystynyt kärryiltä arvioimaan, oliko meillä tarpeeksi eroa takana tuleviin.

En uskalla

edes toivoa…

Kisaa seuranneet minuutit Rainer muistaa edelleen äärimmäisen hyvin.

- Kun ajoin maalin jälkeen takasuoralle, Jokelan Niko näytti aidan takaa sekuntikelloa ja huusi että eroa tuli tarpeeksi. Ajattelin kuitenkin, että en uskalla edes toivoa voittoa ennen kuin tulee lopulliset tulokset, ettei mahdollinen pettymys ole sitten niin suuri, Rainer muistelee.

Eroa A.T. Viksuun tuli lopulta 0,6 sekuntia, eli peli ei mennyt edes tiukaksi.

- Olihan se minun urallani ihan selkeä ykkösjuttu, kun tuollainen voitto saatiin. Vintar oli vielä koko perheen hevonen, ja sen sukua oli ollut meillä jo pitkään. Minäkin ajoin jo kilpaa sen emällä Kiluttarella, joka oli viittä vaille kuningatarkisatamma sekin.

Rainer Björkroth on tehnyt ravivalmentajana komean ja kansainvälisen uran. Kokkolalaisella oli välillä 14 vuotta tallit sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta viime vuodet toiminta on keskittynyt Kaustisen raviradalle, missä Björkrothin valmennuksessa on parikymmentä hevosta.

Björkroth on tehnyt valtaosan urastaan lämminveristen parissa, suurimmat voitot ohjastajana hän on ottanut suomenhevosten rattailla. Kuningatarkisan ohella kohokohtana on Kriteriumin voitto Hissun Tytöllä.

- Kunkkarilegendat-lähtöön on tosi hauska tulla, vaikka tuntuuhan se hassulta olla jo siinä iässä, että pääsee tällaisiinkin tapahtumiin, Rainer nauraa.

Teksti ja kuva: Ville Toivonen