Kuninkuusravit – Kun Jussi varsahuutokauppaan lähti - ja kuinkas sitten kävikään!?

Kun Jussi varsahuutokauppaan lähti – ja kuinkas sitten kävikään!?

Kun Jussi lähti Savosta Forssaan Kuninkuusraveihin, ei hänellä ollut aavistustakaan, että hän palaisi sieltä hevosenomistajana takaisin. Vuotta myöhemmin, eli viime kesänä Kouvolan kunkkareihin suunnatessa, oli mielessä jo enemmänkin kuin aavistus toisesta hevosesta. Huutokauppaluetteloa oli selattu etukäteen ja hevoskimppaakin suunniteltu.

Hevoset vievät mennessään

Juha ”Jussi” Kettunen on tykännyt hevosista penskasta saakka. Mistä lie se hevoshulluus on suoniin imeytynyt, Jussin kohdalla ei ainakaan verenperintönä. Vanhemmat olivat kauppiaita, eikä lapsuudenkodissa ollut hevosia. 1960-luvun lopulla Jussi kuitenkin hankkiutui hanakasti joka kesä Lehtikankaan laitumelle Kajaanin varuskunnan hevosten tykö.

”Siellä oli paljon hevosia!”, Jussi muistelee. ”Minä niille syöttelin näkkäriä ja sokeria. Monena kesänä. Nykyisinhän siellä on iso asuntoalue”.

Luokkakaveri Jukka Rissasen luona hevoshulluuteen sai lievitystä myös talvisin.

”Jukan isä omisti veljensä kanssa hevosia ja hänellä oli valmennuksessa myös musta venäläinen orlov-ori. Buntar oli sen nimi. Se oli tosi kiltti, penskat sai tehdä sen kanssa mitä tahansa. Mutta sitten kun se vietiin toiseen talliin, se oli hajottanut kaikki paikat siellä ja se oli pakko tuoda takaisin”

Jos ei hevoshulluus tullut verenperintönä, niin yrittäjyys tuli. Jussilla on monta rautaa tulessa. Koko ajan. Monta tai tosi monta. Jo nuoresta asti.

Aikuisiän kynnyksellä Jussi oli aluksi kaupassa töissä, mutta pian veri veti hevosten pariin. Hän työskenteli erilaisissa töissä eri hevostalleilla, oli välillä vastuussa koko tallitoiminnasta, kengitti ja treenasi hevosia, perusti sitten toiminimen Jussin Hevospalvelut, myi ravitarvikkeita sekä kengitti ja teki kaikenlaista toiminimen alla, ja samaan aikaan työskenteli lomittajana: hoiti aamupäivällä siat ja ajeli iltapäivällä ihmisten hevosia tai sitten hevosautoa, jonka kyydissä oli ihmisten hevosia.

Sitten Jussi palasi taas kauppaan. 1990-luvulla Jussi ja hänen silloinen vaimonsa ryhtyivät kyläkauppiaiksi, ja se homma vei mennessään niin, ettei Jussi ollut yli 10 vuoteen hevosten kanssa missään tekemisissä.

Maantieteellisesti Jussin elämä on ollut yhtä hengästyttävää kuin toiminnallisestikin. Elämä on kuljettanut lapsuudenmaisemista Kajaanista Iisalmeen, Vieremälle, Laihialle, Lahteen, Lopelle, takaisin Pohjanmaalle, takaisin Iisalmeen – ja takaisin nimenomaan Kauhasen talliin, jossa Jussi oli työskennellyt jo Jukka-Pekka Kauhasen isän, Kauko Kauhasen, aikana.

”Ajoin niihin aikoihin liha-autoa, jonka olin hommannut Saksasta. Kylmänä vuodenaikana kiertelin turuilla ja toreilla myymässä autosta tuoretta lihaa ja lihajalosteita. Vapun aikoihin pistin auton kesäteloille ja menin Jukelle kesäksi töihin”, Jussi muistelee.

Kun syksy saapui, kysyi J-P Jussilta, että onko sinun pakko ajaa sitä liha-autoa? Jussi vastasi, että ei ole. Auto jäi parkkiin ja vähän myöhemmin Jussi myi sen. Jussin kesätyöpesti Kauhasen tallilla venyi parin vuoden mittaiseksi.

J-P Kauhasella oli noihin aikoihin 50 hevosta valmennettavana. Päivällä hevoset hoidettiin, tarhattiin, treenattiin ja illalla lähdettiin raveihin. Vauhti oli sellaista, että puolentoista vuoden sisällä Jussi laihtui 60 kiloa.

#Kun treenasin Juken hevosia, niin ensin ihmiset puhui, että Juke on näköjään ostanut jarrukärryt. Sitten jonkin ajan päästä ne puhui, että miten Jussi on laihtunut niin hirveästi. Joku siihen, että se osti suomenhevosen, se syö kaikki!”, Jussi nauraa.

Huutokaupattaviin varsoihin pääsee tutustumaan etukäteen tallialueella. Kuva on vuoden 2022 Forssan kuninkuusravien huutokaupasta.

Huutokauppaan kerran ja toisenkin

Kaksi vuotta sitten Jussi oli juuri jäänyt eläkkeelle. Tai no, eläkkeelle ja eläkkeelle… Hän oli myynyt toisen, ympäri vuoden avoinna olevan grillikahvionsa, mutta toinen oli vielä jäljellä ja marjakauppa kesäisin torilla jatkui myös. Kyse oli kuitenkin vain kesätöistä ja talvisin jäi aikaa treenailla ajokoiria ja vaikka hevosta. Tosin ei Jussi tätä tietoisesti ajatellut lähtiessään Forssan Kuninkuusraveihin kesällä 2022.

Samoihin aikoihin, kun Jussi lähti liikkeelle Pohjois-Savosta, Lapinlahden kunnasta Nerkoosta, lähdettiin liikkeelle myös Tuhti-Tallilta pohjoisesta Keski-Suomesta. Kyydissä oli 2-vuotias Tuhti-Lotta, joka oli ilmoitettu Forssan Kuninkuusravien varsahuutokauppaan. Jussia ei matkalla jännittänyt yhtään, Tuhti-Tallin väkeä sitäkin enemmän.

Tähdet olivat kohdillaan, ja kävi niin onnellisesti, että Jussi huusi omakseen Lotan huutokaupasta. Mutta miten ihmeessä siinä niin kävi?

”En minä oikein tiijä”, ihmettelee Jussi itsekin. ”Ei minulla ollut mitään tarkoitusta ostaa varsaa, mutta sitten siinä jotenkin tuli mieleen, että ostanpa hevosen!”

”Jälkeenpäin kaverit kyseli, että miten sinä just sen varsan valitsit. Sanoin, että kun se niin mukavasti siinä kävellä humpsi. Kyllä ne on nauraneet, että kävelytyylin perusteella se osti ravihevosen!”

Huutokaupassahan ostaja sitoutuu huolehtimaan hevosesta siitä asti, kun nuija kopautetaan pöytään. Tuhti-Lotan tapauksessa myyjä kuitenkin epäili Jussin letkeää olemusta katsoessaan, että et varmaan ota varsaa mukaasi. Jussi repesi nauruun: no en, mie oon täällä henkilöautokyytillä! Homma hoitui onneksi mutkattomasti ja Lotta palasi kasvattajiensa kanssa takaisin Keski-Suomeen, josta Jussi kävi sen hakemassa seuraavalla viikolla.

Tallipaikan uudelle varsalleen Jussi hankki ystävänsä Heikki Ruotsalaisen tallista heti huutokaupan jälkeen.

”Heikki kyllä soitti minulle vielä seuraavana aamuna, ja kysyi, että ihan oikeastiko sinä ostit hevosen?”, Jussi naureskelee.

Viime kesänä eli vuonna 2023 Kuninkuusravit ja varsahuutokauppa olivat Kouvolassa. Sinne Jussi lähti sillä mielellä, että ”oli ollut vähän kimpasta puhetta, mutta en mie niitä listoja paljon katellut”.

Sen verran Jussi oli kuitenkin huutokauppaluetteloa selannut, että oli kiinnittänyt huomiota ”isopäiseen möllykkään nimeltä Ohran Prinssi”. Huutokaupassa Jussi kuitenkin huomasi, että kuvat eivät antaneet lainkaan edustavaa kuvaa Prinssistä. Jussi huusi Ohran Prinssin omistukseensa. Nuija paukahti pöytään aika tarkalleen saman summan kohdalla kuin edellisenäkin kesänä Tuhti-Lotan kaupassa. Veroineen ja kuluineen maksettavaa tuli reilut 4000 euroa.

Pian huutokaupan jälkeen Jussi vei Ohran Prinssin ruunattavaksi ja perusti kimpat sekä Prinssin että Lotan ympärille. Molempien varsojen kimpassa on Jussin vanhoja kavereita, joilla ei ole juurikaan kokemusta hevosista. Miljoonia eikä edes satoja euroja ei ole vanha hevosmies kimppalaisille luvannut.

 ”Mutta sekin voi olla elämys, että hevonen menee hiitillä hienosti”, Jussi miettii.  Ja myöntää, että ainahan sitä kuitenkin myös menestyksestä ja isoista rahoista on hauska haaveilla.

Ohran Prinssin taustajoukot pitävät varsaa hyvin lahjakkaana ja odotukset ovat korkealla. Toivottavasti näemme Prinssin Killerillä startissa Kunkkariperjantaina! Kuva: Terhi Piispa-Helisten.

Mukavan oloisia varsoja

Haastatteluhetkellä kesäkuussa 2024 Tuhti-Lotta oli suorittanut koelähdön omistajaansa miellyttävällä tyylillä edellisenä syksynä ja ilmoitettu juuri ensimmäiseen starttiinsa. Nykyisin nelivuotiaan Lotan Jussi siirsi talvella Ruotsalaisen tallista J-P Kauhasen talliin.

”Isolla tallilla pääsee treenaamaan porukassa, ja se on tehnyt Lotalle hyvää. Se on eteenpäin pyrkivä ja kilpailuviettiäkin löytyy”.

Tulevaan starttiin Jussi suhtautuu rauhallisesti.

”Tavoitteena on ajaa nätti, ehyt startti. Sillä tavalla, että nähtäisiin, missä kohti kehityksessä mennään”.

Jussi arvelee, että Lotasta ei välttämättä tule huippuravuria, mutta Ohran Prinssistä sen sijaan odotukset ovat korkealla. Kolmivuotias ruuna suoritti koelähdön toukokuussa ajalla 41,5 ja sillä tähdätään jo tänä vuonna Varsakunkkuun. Karsinnat ajetaan syksyllä ja finaali järjestetään marraskuussa kotiradalla Kuopion Sorsasalossa. Ohran Prinssi on maksettu mukaan kaikkiin muihinkin merkittäviin ikäluokkakilpailuihin.

Jussin syksy kuulostaa muutenkin mukavalta: aamut hän viettää koirien kanssa metsässä ja iltapäivät menevät hevoshommissa. Useaan otteeseen Jussi kehuu, kuinka ukko pysyy tällä tapaa liikkeellä ja hyvässä kunnossa.

Mutta vielä on kesää jäljellä ja Killerin Kunkkarit ja varsahuutokauppa ovat edessäpäin. Minkä ohjeen antaisit varsahuutokauppaan meneville?

”Ei muuta kuin baarin kautta ja aitavarteen kahtelemmaan, mitenkä ne varsat siellä kävellä humpsii”, rohkaisee Jussi pilke silmäkulmassa.

Jk. Tuhti-Lotta saavutti ensimmäisessä startissaan Lieksassa 18.6. toisen sijan ajalla 40,5. Palkintorahoja kimpan tilille maksettiin 750 euroa.

Jussi Kettunen ihastui Lotan rentoon olemukseen ja ystävälliseen luonteeseen.

Ohran Prinssi avasi uransa heti voitolla Mikkelin St. Michel lauantaina 13.7.  PikkuSuurmestaruudessa.

Kuva: Maisa Hyttinen

VARSAHUUTOKAUPPA – Ostajan opas

  1.  Huutokaupassa on myytävänä 17 kappaletta 1-, 2- ja 3-vuotiaita suomenhevosvarsoja.
  2.  Varsoista on julkaistu etukäteen myyntiluettelo https://www.kuninkuusravit.fi/huutokauppa/
  3. Varsoihin pääsee tutustumaan ennen huutokauppaa varikkoalueella.
  4. Varsat myydään myyntiluettelon mukaisessa numerojärjestyksessä. Ensin myyntiin tulevat 1-vuotiaat, sitten 2-vuotiaat ja viimeisenä 3-vuotiaat.
  5. Huutokauppa tapahtuu etukaarteen kaarrekatsomon edustalla.
  6.  Katsomo on jaettu sektoreihin. Kunkin sektorin edessä on ns. koppari.
  7. Huutaminen eli tarjouksen tekeminen tapahtuu kättä nostamalla. Koppari koppaa tarjouksen ja se välittyy meklarille. Toisin sanoen ostajan ei tarvitse tehdä muuta kuin nostaa kättä halutessaan tehdä tarjouksen.
  8.  Kaikkien hevosten pohjahinta on 1000 euroa. Meklarilla on kuitenkin oikeus pyytää huutokauppaa nopeuttaakseen korkeampaakin lähtöhintaa.
  9. Myynti tapahtuu 250 euron nostohuudoin 5000 euroon asti ja siitä ylöspäin 500 euron nostohuudoin. Meklarilla on oikeus pyytää tarvittaessa huutokauppaa nopeuttaakseen 1000 euron korotuksia.
  10. Huutokaupassa ilmoitettavat summat ovat aina verottomia ja kuluttomia.
  11. Lopullisen huutosumman päälle tulee 2 % huutokaupan välityspalkkio, arvolisävero 24 % ja 30 euron toimistomaksu.
  12.  Kuninkuusravien huutokaupassa varsojen hinnat ovat vaihdelleet 1500 – 25 000 euron välillä (ns. vasarahinta eli hintaan lisätään em. kulut).
  13. Omistusoikeus ja vastuu varsasta siirtyy uudelle omistajalle heti nuijan kopautuksen jälkeen. Uusi omistaja on vastuussa varsan kuljettamisesta pois raviradalta.
  14. Ostaja ohjataan heti kaupan tapahduttua vanhassa katsomorakennuksessa sijaitsevaan huutokauppatoimistoon, jossa suoritetaan maksu ja tehdään tarvittavat sopimukset.

Vuoden 2024 Huutokauppaluetteloon voit tutustua täältä.

Teksti: Tuula Laine

Huutokaupan aikana jokainen varsa tuodaan vuorollaan esiteltäväksi. Sekunnit ovat kihelmöivän pitkiä tarjouksia ja korotuksia odotellessa. Kuvassa esittelyvuorossa Tuhti-Lotta.