Express tuo 60- ja 70-lukujen tunnelmaa Äimärautiolle

Esittelemme Kuninkuusravien iltajuhlien artisteja kesän aikana sosiaalisessa mediassa ja nettisivuilla. Iltajuhlissa esiintyvät Temple BallsExpress ja Horse Attack Sqwad (perjantai) sekä Saara AaltoAnne MattilaUnelmien Ukkomiehet ja Robbie Heffernan (lauantai, Red Devil -Festivaali). Tällä kertaa haastattelussa on perjantaina 1. elokuuta raviradalla järjestettävässä iltajuhlassa esiintyvä Express.

Express on todella pitkän linjan yhtye. Kertokaa hieman taustaa yhtyeestä ja sen historiasta?

– Express lähti Express-nimellä liikenteeseen vuonna 1967 kokoonpanolla Junnu Sippola, Unski Kaikkonen, Lyly Rajala, Ami Jaara ja Hura Huttunen, ja on keikkaillut siitä lähtien ilman taukoja koko ajan. Keikkojahan ei aluksi ollut paljoa mutta voitettuamme pop-bändien Suomen mestaruuden vuonna 1970, alkoi uusi jakso elämässä. Ympyrät suurenivat ja vähitellen valloitettiin koko Suomi.

– 70-luku oli kovinta keikkailuaikaa, mutta kun avioiduimme ja syntyi lapsia, niin tahti pakostakin hiljeni. Meistä tuli viikonloppubändi. Vähitellen myös ns. oikeat työt voitti, mm. allekirjoittanut (Junnu Sippola) ja Unski ollaan tehty varsinainen elämäntyömme musiikin opettajina. Välillä on ollut paljon keikkoja ja välillä vähemmän. Nykykokoonpanossa on kolme alkuperäisjäsentä: Junnu, Unski ja Lyly. Timo Niemelä liittyi bändiin 2000-luvun alussa.

Mikä yksittäinen keikka on jäänyt uran varrelta erityisesti mieleen ja miksi?

– Niitä on monta, mutta lähinnä nyt tulee mieleen eräs Back To the Sixties -yhdistyksen keikka Katinkullassa joskus 90-luvun alkupuolella. Me oltiin silloin yhdistyksessä uusi tulokas ja ainoa kehä kolmosen ulkopuolelta. Meitä soitatettiin aina joko ekana tai viimeisenä. Kyseisellä keikalla oli pääesiintyjänä The Renegades ja me soitettiin tietenkin heidän jälkeensä viimeisenä.

Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen oli silloin spiikkerinä ja toivotteli vähän ikävään sävyyn meitä lavalle, että ”kyllä nyt on pojilla paha paikka ja koittakaa nyt selvitä jotenkin”. Yleensä starabändin jälkeenhän ihmiset alkavat valua pois, mutta nyt kävi toisin. Otin mikin käteen ja sanoin että ”ei tämä nyt niin paha paikka oo”. Karjaisin ekan biisin käyntiin kovaa ja korkealta. Jengi jähmettyi paikalleen eikä lähtenyt minnekkään. Jopa Renegades jäi bäkkärille kuuntelemaan, että miten sitä oikiasti soitetaan!

– Soitettiin tosi hyvä keikka ja siitä muistaakseni tehtiin myös tv-nauhoitus. Selitys tälle löytyy siitä, että mehän oltiin koko porukan rutinoiduin bändi, muut vasta muistelivat parinkymmenen taukovuoden jälkeen, että miten ne biisit oikein menikään. ”Jyräys” ei tiennyt sitä.

Yhtyeen solisti Junnu Sippola on aiemmin kertonut, että Express ”Suomen toiseksi vanhin koko ajan toiminnassa ollut yhtye”. Miltä tuntuu kantaa tuollaista komeaa mainetta?

– Joo. Kriteerinä on, että täytyy olla tehtynä joka vuosi useampi julkinen keikka ja bändissä täytyy olla vähintään kaksi jäsentä, jotka ovat olleet koko matkan mukana. Näillä kriteereillä me ollaan nykyään se vanhin, koska Jussia ja Boyseja ei enää ole. Joku väittää olevansa vielä vanhempi, mutta me väitämme bändin olleen useita vuosia telakalla, niitä vuosia ei lasketa.

Mikä pitää motivaation ja soittamisen ilon yllä vuodesta toiseen?

– No tietysti rakkaus musiikkiin, hyvä bändi ja mukavat kaverit.

Miten kuvailisitte Expressin musiikkia esimerkiksi nuoremmalle ihmiselle, joka kuulee teistä jostain syystä vasta ensimmäistä kertaa?

– Olemme vanhan liiton bändi, joka soittaa kovalla asenteella sitä musaa, jota se osaa. Kannattaa tulla kuuntelemaan, voit yllättyä positiivisesti.

Millaisella ohjelmistolla tulette esiintymään Kuninkuusravien iltajuhlassa? Mikä biisi on se ”pakollinen” Express-kappale, jonka yleisö aina haluaa kuulla?

– No Anna Annahan se on. Oli listoilla kolmosena vuonna 1973. Soitetaan 60-70-lukujen poppia ja rokkia, ja pari balladia sekaan. Bändihän on oman aikakautensa lapsi. Turha olla sitä mitä ei ole.

Miten teidän keikkayleisö on muuttunut vuosikymmenten aikana? Onko nykypäivän yleisössä yhä niitä samoja tyyppejä, vai tuleeko uusia sukupolvia mukaan?

– Yleisöhän on periaatteessa aina sama. Kyllä vanhemmat ihmiset tulevat ihan meitä kuuntelemaan, tietävät kuulevansa sitä omaa musaa, josta he pitävät. Kyllä valveutunut nuorisokin kunnioittaa vanhoja partoja. Muun muassa Sixties-tapahtumissa on jo aika paljon nuorempaa väkeä.

Kuninkuusravit ovat suomalaisen raviurheilun juhlaa – miltä tuntuu olla osa näin perinteistä ja tunteikasta tapahtumaa?

– Olemme otettuja, että meitä pyydettiin keikalle suureen tapahtumaan. Yritämme tehdä parhaamme, että yleisö viihtyisi. Yhden kerran aikaisemmin olemme soittaneet raveissa isolla lavalla Ylivieskassa. En muista vuotta, mutta nekin taisivat olla Kunkkarit.

Osta lippuja Kuninkuusraveihin Lippu.fistä. Perjantain iltajuhla sisältyy Kuninkuusravipassiin, perjantain aluelippuun sekä kolmen päivän aluelippuun. Huom! Iltajuhlat ovat K18-tapahtumia!