Hevosten hyvinvointi Kuninkuusraveissa
Raviurheilussa hevosten hyvinvoinnin varmistaminen on lähtökohta kaikelle toiminnalle ja eläinten hyvinvointia seurataan tarkasti kaikissa ravitapahtumissa.
Suomi on yksi eurooppalaisen raviurheilun kärkimaista ja suomalainen raviosaaminen edustaa maailman huippua. Hevosia, ohjastajia, valmentajia ja hoitajia sekä muita lajimme osaajia arvostetaan laajalti.
Kuninkuusravit on ainutlaatuinen kilpailu, jossa kuninkuus- ja kuningatarkilpailuun osallistuu suomenhevosten parhaimmisto. Tapahtumaan osallistuvat hevoset ovat huippu-urheilijoita, joiden terveydestä ja hyvinvoinnista pidetään tarkasti huolta. Valmistautuminen kolmen osamatkan kilpailuun on vuosien valmennustyön tulos.
Kuninkuusraveissa työskentelee useita eläinlääkäreitä
Kaikissa Suomessa järjestettävissä ravikilpailuissa on aina paikalla vähintään yksi kilpailueläinlääkäri avustajineen. Kilpailueläinlääkärin tehtävä on valvoa, että kilpailutapahtuma ei vaaranna hevosten hyvinvointia. Tarvittaessa eläinlääkäri voi esimerkiksi poistaa hevosen kilpailusta tai keskeyttää kilpailutapahtuman.
Kilpailueläinlääkäri pitää kirjaa ja raportoi kilpailutapahtumassa hevosten hyvinvointiin vaikuttavista olosuhteista ja tarkastuksista sekä vastaa lääkeainenäytteenotosta. Kilpailueläinlääkäri on myös valmis antamaan hevosille tarvittaessa ensiapua.
Kilpailueläinlääkärin ja avustajien lisäksi hevosten hyvinvointia ja ravikilpailusääntöjen noudattamista tarkkailevat myös ravien valvoja, tuomaristo ja muut toimihenkilöt.
Kaikille pääkilpailujen osallistujille tehdään hyvinvointitarkastukset
Jokaisissa ravikilpailuissa tehdään hyvinvointitarkastus vähintään viidelle tuomariston arpomalle valjakolle. Ennen kilpailusuoritusta tehtävässä hyvinvointitarkastuksessa katsotaan hevosen yleiskuntoa ja tarkastetaan sen suu, jalat, kaviot ja varusteet.
Ennen Kuninkuusravien pääkilpailujen ensimmäisiä osamatkoja jokaiselle pääkilpailuihin osallistuvalle hevoselle tehdään hyvinvointitarkastukset.
Lisäksi sunnuntaina osamatkojen välissä eläinlääkärit käyvät hevosten luona ja varmistavat erikseen kaikkien hevosten valmentajilta, että hevosten valmistautuminen, suorittaminen ja palautuminen osamatkojen välillä on sujunut ongelmitta.
Raviurheilu on Suomen lääkeainetestatuin urheilulaji
Lääkeainenäytteitä otetaan kaikissa totoravikilpailuissa, yhteensä yli 1 000 kappaletta vuodessa. Testattavat hevoset valitaan näytteenotto-ohjelman mukaisesti kilpailutuomariston suorittaman arvonnan perusteella.
Hevosen lääkeainenäytteestä ei saa löytyä mitään sellaista, mitä hevosen elimistöstä ei löydy luonnostaan, ja kaikki lääkitseminen on kiellettyä neljä vuorokautta ennen kilpailua. Toisin kuin ihmisurheilussa, hevoselle ei voi saada poikkeuslupaa minkään lääkeaineen käyttöön kilpailutilanteessa.
Hevonen testataan aina, jos se saavuttaa Suomen ennätyksen tai voittaa kilpailun, jonka ykköspalkinto on vähintään 30 000 euroa. Lisäksi tuomaristo ja kilpailueläinlääkärit voivat määrätä ylimääräisiä näytteitä esimerkiksi poikkeuksellisen suorituksen vuoksi.
👉 Tutustu raviurheilun lääkeainevalvontaan
Ravikilpailusäännöt määräävät hevosten käsittelystä
Ravikilpailuissa noudatetaan lakia eläinten hyvinvoinnista. Lain ja sen asetusten mukaisesti “Eläinten liiallinen rasittaminen sekä tarpeettoman kivun ja kärsimyksen aiheuttaminen eläimelle on kiellettyä. Samoin kiellettyä on eläimen kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen sekä liian kovakourainen käsittely ja kouluttaminen”.
Ravikilpailusäännöissä on määritelty tarkasti, kuinka hevosta saa käsitellä ja kannustaa kilpailutilanteessa. Ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon muutamia yksittäisiä kertoja lähdön aikana. Hevosen käskeminen on kiellettyä.
Hevosten käsittelyä ravikilpailuissa tarkkailevat muun muassa eläinlääkäri avustajineen, valjakkotarkkailija, ravien valvoja sekä tuomaristo.