Oulun raviradan toimintaa pyörittävän Pohjolan Hevosystävät ry:n hallituksen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2021 lähtien Elina Peltola. Pitkän uran raviurheilun parissa tehnyt aktiivinen hevosnainen tutustui lajiin jo lapsena.
– Ponitallin ja ratsastuskoulun kautta löysin tieni ystävien kanssa vähän yli kymmenvuotiaana ravitallille. Ravitallilla pääsimme heti tekemään hevosten kanssa kaikenlaista tosi monipuolisesti; ravireissuista varsojen opettamiseen ja kaikkea siltä väliltä. Hevosten hoitamisesta tuli tärkeä osa päivittäistä arkea.
Lukion jälkeen Peltola vietti välivuoden hevoshommissa Kaustisella ja pääsi tutustumaan myös Ruotsin ja Ranskan raviurheiluun. Hevoset veivät monella rintamalla mukanaan, ja samalla myös matkaunelmat muuttuivat hevoshaaveen toteuttamiseksi.
– Ensimmäisen ikioman hevoseni ostin valmistuttuani diplomi-insinööriksi, rahoilla jotka olin säästänyt käytettäväksi Australian-matkaan. Eteen tuli vastustamattoman ihana lämminverinen tammavarsa, josta olin haaveillut jo sen emän kilpauran aikana, Peltola muistelee.
Nykyään Peltola omistaa suomenhevosia, jotka ovat kaikki hänen omia kasvattejaan.
– Omistan puoliksi ystäväni kanssa yhdeksänvuotiaan siporilaisen tamma Adelen. Lisäksi minulla on omistuksessa niin ikään siporilainen Aisha, joka on kantavana Vaelluksesta, sekä sen yksivuotias orivarsa Aabel, josta olemme tehneet pienen kimpan. Myös Aabelin isä on Vaellus.
Innokas raviharrastaja ja ikuinen opiskelija
Peltola on ollut monessa mukana raviurheilun saralla. Vuosituhannen vaihteessa hän oli käynnistämässä ravinuorten toimintaa Oulussa ja toimi myös useita vuosia radan nuorisovastaavana.
– Lasten ja nuorten innostaminen raviurheilun pariin matalalla kynnyksellä on edelleen minulle tärkeä asia.
Peltola on myös innokas oppimaan uutta hevosiin liittyen ja kertookin olevansa ikuinen opiskelija.
– Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana olen suorittanut muun muassa kengityksen perustutkinnon, opiskellut ravivalmentamista sekä osallistunut lukuisiin hevosten oppimiseen ja hyvinvointiin liittyviin kursseihin.
Perehtyneisyyttä löytyy myös erilaiseen tutkimustietoon, joka on antanut Peltolalle paljon tärkeitä eväitä hevosten parissa työskentelyyn.
– Hyvin valmennettu hevonen, jonka fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista huolehditaan, on raviurheilun ydin. Meillä ihmisillä on täysi vastuu hevosten hyvinvoinnista, ja uuden oppiminen on olennainen osa tätä vastuuta – oppiminen ei koskaan pääty.
Kokemusta Kuninkuusravien järjestämisestä jo vuodelta 2010
Pohjolan Hevosystävien hallituksessa Peltola aloitti vuonna 2010, jolloin Oulussa järjestettiin edellisen kerran Kuninkuusravit. Peltola on viihtynyt tehtävässään mainiosti ja kiittelee erityisesti ympärillä olevaa tiimiä.
– Meillä hallituksessa toimii mahtavia tyyppejä, jotka ovat sitoutuneet ja tekevät hurjan määrä työtä pohjoissuomalaisen raviurheilun eteen! Vuosiin on mahtunut monenlaisia haasteita ja onnistumisia, ja kaikesta on menty eteenpäin yhdessä tekemällä. Vuosien varrella kerrytetty kokemus ja opit poimitaan mukaan, mutta vanhoihin juttuihin ei saa jäädä kiinni, vaan pitää keskittää energia ja voimavarat siihen mitä seuraavaksi voi kehittää.
Kuninkuusravien järjestelyissä hallituksella on suuri rooli talouden ja resurssien ohjaamisessa, tästä Peltolalla on kokemusta jo hallitustaipaleen alkuvaiheelta.
– Suurtapahtuman järjestelyt vaativat isoja taloudellisia panostuksia jo ennakkoon, joten esimerkiksi kassavirran hallintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota ja budjettia seurattava tarkasti projektin edetessä.
Oulussa onkin ollut hihat käärittynä valmisteluiden suhteen jo pitkään.
– Työskentelemme yhdessä määrätietoisesti, jotta Kuninkuusraveista tulisi onnistunut niin asiakas- ja kilpailukokemuksena, taloudellisesti kuin yhteistyökumppanienkin kannalta. Luotan vahvasti meidän tiimiimme.
Kuninkuusraveissa kiteytyy kaikki oleellinen
Peltola tunnustautuu Kuninkuusravien faniksi ja on käynyt paikan päällä yli 20 kertaa. Reissuilta on jäänyt lukematon määrä unohtumattomia elämyksiä ja liikutuksen tunteita.
– Rakastan Kuninkuusraveja ja niiden tunnelmaa! Kuninkuus- ja kuningatarkilpailuiden päätösmatkat haluan aina katsoa radan varressa, eikä taida olla yhtään sellaista kertaa etteivätkö silmäkulmat olisi kostuneet liikutuksesta kun hevoset tulevat maaliin. Siinä hetkessä kiteytyy kaikki; suomenhevonen, huippu-urheilu, jännitys ja päällimmäisenä valtava kunnioitus hevosia ja niiden taustajoukkoja kohtaan.
Missä sydämet sykkivät ja legendat syntyvät – Kuninkuusravit Oulussa 1.-3.8.2025
Kuva: Maiju Herranen
Lue myös
Kohti Kuninkuusraveja -pistejahti starttaa maaliskuussa – ensimmäiset KK-25 -sarjat on julkaistu
Pohjolan Hevosystävät ry Elina Peltolan johdolla kohti Kunkkarikesää
SESP Oy vastaa Oulun Kuninkuusravien turvallisuudesta
Rosa Jokilehto toimii Oulun Kuninkuusravien tapahtumakoordinaattorina
Emilia Miettunen opastaa lapsia ja nuoria hevosurheilun saloihin
Marja Pahkala luotsaa Äimäraution ravirataa kohti Kuninkuusraveja
Oulun Kuninkuusravien tiedottajana toimii Harri Haavisto
Oulun Kuninkuusravien valmistelut hyvässä vauhdissa